Een geremde aanhanger beschikt over een oplooprem met een gekoppelde rem. De rem is gekoppeld aan de remkabels van de aanhangwagen, waardoor de trommelrem tijdens het remmen van de auto wordt geactiveerd. Doordat de aanhanger met het trekkend voertuig mee remt, wordt de remweg aanzienlijk korter. Een geremde aanhanger is hierdoor veiliger dan een ongeremde aanhanger en is in sommige gevallen zelfs verplicht. Een aanhangwagen met een hoger bruto laadvermogen dan 750 kg moet namelijk geremd zijn. Ook aanhangwagens met een lichtere bruto laadvermogen dan 750 kilo kunnen geremd zijn. Deze kleine geremde aanhangwagens vervoeren bijvoorbeeld een kostbare lading of de bestuurder vindt een geremde aanhanger simpelweg veel fijner.
Technische aspecten van een geremde aanhanger
Een geremde aanhangwagen beschikt over een oplooprem dat is gemonteerd op de dissel van de aanhanger. Deze rem zet de remkracht van het trekkende voortuig (auto, busje, etc.) om in de remkracht voor de aanhangwagen. Een schuifbuis in de dissel rukt tijden het remmen tegen de remstang. De oplooprem wordt geactiveerd, waardoor de wielen van de aanhanger automatisch remmen.
Een geremde aanhangwagen wordt zoals hierboven al omschreven vaak gebruikt bij het voerveren van zware en grote ladingen. Een gerede aanhangwagen beschikt namelijk over een hoger laadvermogen in vergelijking tot ongeremde aanhangwagens. Voor aanhangwagens met een massa van 750 kg of meer is een eigen kenteken verplicht.
Welk rijbewijs heb je nodig bij een geremde aanhanger?
Om een geremde aanhangwagen te mogen trekken, heb je rijbewijs BE nodig vanwege de uitdagingen van achteruitrijden met een geremde aanhangwagen. Oudere aanhangwagens hebben vaak een handmatig mechanisme om de rem tijdelijk uit te schakelen tijdens achteruitrijden, zoals een hendel. Modernere aanhangers hebben een ingebouwd mechanisme in de wielremmen dat vrij achteruitdraaien mogelijk maakt.
Wat zijn de voordelen van geremde aanhangwagens?
Een geremde aanhangwagen beschikt in tegenstelling tot een ongeremde aanhanger over een eigen remsysteem. Wanneer een aanhanger met een eigen remsysteem afremt, worden de remmen van de aanhanger geactiveerd. De remweg van zowel het trekkend voertuig als de aanhangwagen worden korter. Een geremde aanhangwagen heeft een laadvermogen tot 3500 kg, waardoor het mogelijk is om zware en grote ladingen te vervoeren. Het laadvermogen ligt aanzienlijk hoger dan dat van een ongeremde aanhanger.
Wat is een ongeremde aanhanger?
Een ongeremde aanhangwagen beschikt niet over een zelfremmende oplooprem. Wanneer het trekkende voertuig oefent dit druk uit op de dissel van de aanhanger. Zonder eigen remkracht zal de aanhangwagen tegen de trekhaak duwen. Meestal is dat geen probleem bij een ongeremde aanhanger, aangezien het op een lichte belading gaat en het trekkende voertuig voldoende remvermogen heeft.
Volgens de wet mag een ongeremde aanhangwagen gebruikt worden tot een totaalgewicht van 750 kg (inclusief gewicht van de aanhanger zelf). Voor zwaardere ladingen is een geremde aanhanger verplicht. Controleer altijd het laadvermogen van het voertuig.
Ongeremde aanhangwagens zijn geschikt voor lichte ladingen zoals groenafval of huisraad. Ze zijn over het algemeen licht, waardoor er voldoende laadvermogen overblijft voor aanzienlijke vrachten. Men mag met een ongeremde aanhangwagen rijden als het beschikt over rijbewijs B en als de aanhangwagen beschikt over een wit kenteken.
Wat is het verschil tussen een geremde en ongeremde aanhanger?
Een geremde aanhanger is te herkennen aan de oplooprem. Het is essentieel dat bij vervanging van onderdelen, zoals de as, oplooprem en banden, dezelfde specificaties worden aangehouden als in de typegoedkeuring vermeld staan. Deze combinatie zorgt voor een optimaal remvermogen. Veranderingen in merk of gewicht kunnen de balans verstoren en de remwerking beïnvloeden.
Een geremde aanhangwagen kan tot 3500 kg beladen worden. Zwaardere aanhangers, zoals opleggers, moeten hydraulisch geremd zijn. Bij het gebruik van een geremde aanhanger achter een auto of bestelbus mag het gewicht niet het maximale geremde trekvermogen overschrijden, wat doorgaans tussen 1000 en 2000 kg ligt. Voor grote 4×4 terreinauto’s en bestelbussen kan dit oplopen tot 3500 kg, zoals vermeld op het kentekenbewijs.
Hoe hard mag je met een geremde aanhangwagen?
De snelheidsregels voor het rijden met een geremde aanhangwagen zijn in Nederland als volgt: de toegestane maximumsnelheid in de bebouwde kom is 50km/u, tenzij lager aangegeven. Buiten de bebouwde kom is dit 80 km/u en op autowegen of snelwegen 90 km/u. Ook voor deze wegen geldt; het kan zijn dat het lager staat aangegeven.
Aanhangwagen geremd kopen bij AanhangwagenOnline
Bedankt voor het lezen van onze blog over aanhangwagens! Bij AanhangwagenOnline hebben we een uitgebreid assortiment aanhangwagens, variërend van geremde en ongeremde modellen tot speciale trailers voor diverse toepassingen. Ontdek ons diverse aanbod op onze website en vind de perfecte aanhangwagen die aan jouw eisen voldoet. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies. Wij staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de ideale aanhangwagen voor al je transportbehoeften. Bekijk ons assortiment nu online en ervaar de kwaliteit en service van AanhangwagenOnline!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van aanhangwagens! Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates, handige tips, en exclusieve aanbiedingen.