Wanneer moet een aanhangwagen een eigen kenteken voeren?

Aanhangers zijn onmisbaar voor het vervoeren van goederen, of het nu gaat om het verplaatsen van meubels tijdens een verhuizing of het transporteren van bouwmaterialen op een werklocatie. In Nederland is het hebben van een juiste kenteken voor je aanhangwagen van essentieel belang. In onze blog geven we je op alle belangrijke vragen een antwoord.

Wanneer heb je een kenteken nodig voor je aanhanger?

Het soort kenteken voor je aanhangwagen is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste is de toegestane maximale massa van de aanhanger. Daarnaast kan de leeftijd van je voertuig een rol spelen bij het bepalen van de kentekenplaat.

Volgens de Nederlandse wetgeving dien je een eigen kenteken te hebben voor je aanhangwagen als deze een gewicht heeft van meer dan 750 kg. Het gewicht is inclusief het gewicht van de aanhangwagen en het laadvermogen. Sinds 2012 moeten deze aanhangwagens wel zijn voorzien van een typegoedkeuring. Normaliter heeft de aanhangwagenfabrikant dit Europees geregeld. Wanneer je dit niet kan aantonen bij de politie en/of de douane kan dit je een boete opleveren van €90. 

Om er zeker van te zijn dat je aanhangwagen een typegoedkeuring heeft, kun je een typeplaatje vinden op de dissel. Deze moet over de volgende informatie beschikken:

  • De naam van de fabrikant
  • Goedkeuringsnummer met voertuigidentificatienummer
  • technisch maximaal toegestane maximummassa en aslasten

Heb je een ongeremde aanhangwagen tot 750 kg van voor 29 oktober 2012?

Als je een aanhangwagen hebt die vóór 29 oktober 2012 is geproduceerd, is een typegoedkeuring niet verplicht. Het blijft echter jouw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de aanhanger veilig en conform de geldende regels op de weg wordt gebruikt.

Welke kentekenplaat heb ik nodig?

Aanhangwagens met een maximale massa van meer dan 750 kilo vereisen een eigen kenteken. In dit geval zal de kentekenplaat dezelfde kenmerken hebben als die van een auto. Het betreft een geel kenteken met een zwarte rand, zwarte letters en cijfers, en aan de linkerzijde het symbool van de Europese Unie.

Aanhangwagens met een toegestane maximale massa van onder de 750 kilo hebben geen apart kenteken maar gebruiken het kenteken van het trekkende voertuig. Dit betreft een witte plaat met zwarte letters, zonder het EU-symbool. Deze witte kentekenplaat wordt gebruikt voor aanhangers, caravans en toevoegingen die het zicht op de kentekenplaat zouden belemmeren, zoals fietsendragers.

Ook voor deze specifieke aanhangwagens geldt een apart type kenteken. Heeft jouw aanhangwagen een gewicht van meer dan 750 kilo én is deze in gebruik genomen vóór 1 januari 1978? Dan valt deze in een bijzondere categorie en mag je een donkerblauw kenteken met witte letters gebruiken. Deze donkerblauwe kentekenplaat kan echter ook worden gebruikt als het trekkende voertuig als historisch wordt beschouwd, ongeacht de leeftijd van de aanhanger zelf. Deze regeling geldt voor aanhangwagens in alle gewichtsklassen.

Soorten kentekenplaten voor aanhangwagens

Er zijn verschillende soorten kentekenplaten die kunnen worden gebruikt voor aanhangwagens:

  1. Gele kentekenplaat: Deze plaat wordt gebruikt voor aanhangwagens met een gewicht tot 750 kg, inclusief lading. Ze hebben een witte letter- en cijfercombinatie op een gele achtergrond.
  2. Witte kentekenplaat: Voor aanhangwagens met een gewicht van meer dan 750 kg is een witte kentekenplaat vereist. Deze platen hebben zwarte letter- en cijfercombinaties op een witte achtergrond.
  3. Eigen kentekenplaat: Bij aanhangers die een gewicht hebben van meer dan 750 kg moet een eigen kentekenplaat worden aangevraagd bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit kenteken is uniek voor de betreffende aanhangwagen en moet op de juiste manier worden bevestigd en geregistreerd.

Hoe verkrijg je een kentekenplaat voor je aanhangwagen?

Om een kenteken voor je aanhanger te verkrijgen, moet je de volgende stappen volgen:

  1. Wanneer nodig, een eigen kenteken aanvragen: Voor aanhangers met een gewicht boven de 750 kg moet je een eigen kenteken aanvragen bij de RDW. Dit kan online via hun website of bij een erkend kentekenloket.
  2. Registratie en bevestiging: Na ontvangst van de kentekenplaat moet deze correct op de aanhanger worden bevestigd volgens de voorschriften van de RDW. Daarna moet de aanhangwagen worden geregistreerd bij de RDW.
  3. Periodieke keuring: Net als bij voertuigen moeten aanhangwagens ook periodiek worden gekeurd om aan de verkeersveiligheidseisen te voldoen.

Heeft een aanhangwagen een kentekenbewijs?

Een kentekenbewijs voor een aanhanger is vereist in verschillende scenario’s:

  1. Gewicht boven 750 kilogram: Aanhangwagens met een toegestane maximale massa van meer dan 750 kilogram, inclusief het gewicht van de aanhanger zelf en de lading, moeten een eigen kenteken hebben volgens de Nederlandse wetgeving.
  2. Bouwdatum na 29 oktober 2012: Wetgeving na deze datum vereist dat aanhangwagens, ongeacht hun gewicht, een eigen kenteken moeten hebben als ze na deze datum zijn gebouwd.
  3. Speciale categorieën: Er zijn uitzonderingen voor aanhangwagens die vóór 1 januari 1978 in gebruik zijn genomen. Als deze aanhangwagens een gewicht van meer dan 750 kilogram hebben, mogen ze een speciale donkerblauwe kenteken met witte letters gebruiken, zelfs zonder eigen kentekenbewijs. Bovendien kan deze donkerblauwe kenteken worden gebruikt als het trekkende voertuig als historisch wordt beschouwd, ongeacht de leeftijd van de aanhanger zelf.

Conclusie

Een correcte kentekenplaat voor je aanhanger is cruciaal om te voldoen aan de Nederlandse wetgeving omtrent het gebruik van aanhangwagens. Zorg ervoor dat je de juiste kentekenplaat gebruikt en volg de voorschriften van de RDW om boetes en problemen te voorkomen.

Voor meer informatie over specifieke situaties, aanvraagprocedures of wijzigingen in de wetgeving, raadpleeg altijd de meest recente informatie op de officiële website van de RDW.

Inhoudsopgave

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0