aanhanger-rijbewijs-b

Aanhanger rijbewijs B, BE en B+. Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhangwagen te mogen rijden?

Welke aanhanger kun je vervoeren met rijbewijs B en wanneer heb je een E achter je B rijbewijs nodig? We zien vaak vragen voorbijkomen als: ‘wanneer heb ik een rijbewijs voor de aanhanger nodig?’ en ‘wat zijn de kosten voor een B en BE rijbewijs?’. 

Als iemand zijn autorijbewijs haalt, krijgt diegene automatisch een zogenoemde B rijbewijs. Hierna gaan sommige mensen meteen op voor een BE rijbewijs, waarmee ze grotere aanhangers kunnen trekken. Desalniettemin kun je met een rijbewijs B bepaalde aanhangwagens vervoeren. Wil je weten wanneer je welk rijbewijs nodig hebt en wat de regels zijn om te mogen rijden met een aanhangwagen? Wij vertellen je graag meer.

Welke aanhanger mag je rijden met rijbewijs B?

Met rijbewijs B mag je kleine aanhangers trekken. Deze kleine aanhangwagens beschikken over een witte kentekenplaat met het kenteken van de auto. Daarbij beschikt een kleine aanhangwagen over een totaalgewicht (inclusief maximaal toegestane lading) van maximaal 750 kg. Daarbij mag je ook een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo mits het voertuig en de aanhangwagen samen niet boven de 3500 kilo uitkomen (leeg gewicht inclusief laadvermogen). Vaak wordt het gewicht met het maximale laadvermogen weergegeven op het plaatje aan de dissel van de aanhanger. 

Aanhangwagen rijbewijs B+ (code 96)

Met een B+ rijbewijs (oftewel code 96) mag je meer dan 750 kg trekken, waardoor het maximaal trekgewicht bij een normaal aanhangwagen rijbewijs B overschreden mag worden. Het gewicht van de auto en lading van de aanhanger mogen samen tot maximaal 4250 kg wegen. Verder zijn dezelfde regels van toepassing als bij rijbewijs B. 

Wanneer heb ik een aanhanger rijbewijs BE nodig?

Met rijbewijs BE mag het maximale trekgewicht dat de auto mag trekken niet meer dan 3500 kilo zijn. Deze regel is op 19 januari 2013 ingesteld. Als je rijbewijs BE voor 19 januari 2013 heb gehaald, mag je net zo veel gewicht trekken als je wilt, mits de trekkracht van het voertuig niet overschreden wordt. 

Maximale gewicht aanhanger B rijbewijs, BE en B+ rijbewijs  

Hieronder vind je een overzicht van het de combinatie met het gewicht van de auto, aanhanger en rijbewijs:

Gewicht voertuigGewicht aanhanger Rijbewijs
3000 kg650 kgB
2400 kg850 kgB
2400 kg1400 kgB+ (code 96)
2400 kg2000 kgBE
3000 kg4000 kgBE voor 2013 of C1E of CE

Welk rijbewijs heb ik nodig bij het trekken van nog zwaardere aanhangers?

Wil je nog zwaardere aanhangers of trailers vervoeren? Dan heb je in de meeste gevallen een vrachtwagenrijbewijs nodig, waardoor je zwaardere aanhangwagens kunt trekken. Met het C1E-rijbewijs ben je bevoegd om een zwaardere aanhangwagen/oplegger te trekken binnen de C1-categorie. Het toegestane totaalgewicht (TMM) van deze combinatie kan meer dan 750 kg zijn, zolang het geheel niet meer dan 12.000 kg weegt. Bovendien geeft het C1E-rijbewijs je de mogelijkheid om een voertuig in de B-categorie met aanhangwagen/oplegger te trekken, waarbij de TMM van de trekker meer dan 3.500 kg mag zijn.

BE Rijbewijs nodig en behalen?

Om rijbewijs BE te behalen, moet je minstens 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van rijbewijs B. Na het behalen van het theorie-examen, volg je praktijklessen bij een gespecialiseerde rijschool. Deze lessen richten zich op het veilig manoeuvreren met een aanhanger. Het afleggen van een tussentijdse toets is optioneel maar kan helpen bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Het praktijkexamen toetst je bekwaamheid om zelfstandig en veilig met een aanhanger te rijden. Bij succesvolle afronding kun je het aanhangwagen rijbewijs BE aanvragen, waarmee je bevoegd bent om met zwaardere aanhangwagens te rijden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de regelgeving tijdens dit proces.

Inhoudsopgave

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0