hoe-ver-mag-lading-uisteken-aanhanger

Hoe ver mag lading uitsteken bij een aanhanger?

Wie regelmatig met de aanhangwagen op pad gaat en grote goederen moet vervoeren, herkent waarschijnlijk het probleem wel. Je hebt een te kleine aanhangwagen, waardoor de lading aan de achterkant en/of aan de zijkant uit steekt. Wanneer de lading in je aanhanger uitsteek moet je je aan een aantal regels houden. De lading die je vervoert met je aanhangwagen mag namelijk niet te veel achter uitsteken. Ook moet je rekening houden met de lengte van het voertuig. Tot slot zijn er ook nog eens verschillende regels per uitstekende lading. Kortom: er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden.

Wij leggen je graag uit wat wel en niet mag en geven je daarbij ook nog eens handige tips om ervoor te zorgen dat je je lading veilig kunt vervoeren.  

Regels deelbare lading en ondeelbare lading

Hoe ver je lading op de aanhangwagens mag uitsteken is per uitstekende lading verschillend. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de deelbare lading en ondeelbare lading

Met een deelbare lading mag de lading maximaal 1 meter achter de aanhanger of voertuig uitsteken. Daarbij mag de lading vanaf het hart van de achteras gezien niet langer uitsteken dan 5 meter. De lading mag maximaal aan de zijkant 20 cm uitsteken. Tot slot is het niet verplicht om markeringsborden of een markering te gebruiken.

Bij een ondeelbare lading mag in sommige gevallen de lading ook meer dan 1 meter uitsteken. De regel is namelijk dat de lading even ver als de  helft van de lengte van de aanhanger (gemeten vanuit de achterste as) uit mag steken. Daarbij mag de lading aan de zijkant meer dan 20 centimeter uitsteken, mits de aanhangwagen niet breder is dan 3 meter. Aansluitend moet de lading worden voorzien van markering wanneer deze meer dan 10 cm buiten elke zijden van de aanhanger komt. 

Markeringsbord bij een uitstekende lading van een aanhanger

Zoals hierboven beschreven ben je in sommige gevallen verplicht om markeringsborden te gebruiken. Hoe ver de lading bij een aanhangwagen mag uitsteken hangt af van verschillende criteria. Je bent verplicht om een markeringsbord te gebruiken wanneer de lading meer dan 1 meter in de lengte buiten de aanhangwagen valt. Ook moet je markering gebruiken wanneer de lading meer dan 10 cm breder is dan je aanhanger. Kies daarom de breedte van je aanhanger goed uit. Vervoer je bijvoorbeeld grote machines? Bekijk dan eens onze machinetranpsorters van 400×150 of 400×180 meter in plaats van 300×150 meter. 

Boete wanneer de materialen bij een aanhangwagen uitsteken

Bij het overschrijden van de lading kan het zijn dat je tegen een bekeuring aanloopt. Er wordt in Nederland streng gecontroleerd, omdat er natuurlijk gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De bekeuringen voor het overtreden en niet naleven van de wettelijke regels kunnen hoog oplopen. Om je een voorbeeld te geven is een boete voor het overschrijden van de lengte t/m 25 cm €300 en bij meer dan 100 cm al snel €1500. Daarbij is een boete voor een te ver uitstekende ondeelbare lading lager dan een boete voor een te ver uitstekende deelbare lading. 

Het veilig voervoeren van je lading met aanhangwagens

Om je lading veilig van A naar Z te transporteren met je aanhanger zonder dat je enkele regels overtreedt, geven we je nog wat handige tips!

Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de lading over de aanhanger en positioneer zwaardere items zo dicht mogelijk bij de as om stabiliteit te behouden en overmatig uitsteken te voorkomen.

Zorg voor een goede beveiliging van de lading door gebruik te maken van sjorbanden, spanbanden, een aanhangernet of andere geschikte bevestigingsmiddelen. Controleer regelmatig of de bevestigingen tijdens het transport nog steeds strak genoeg zijn.

Maak de lading goed zichtbaar. Indien er lading uitsteekt op de aanhanger, plaats dan reflecterende markeringen op de uitstekende delen voor extra veiligheid. Deze markeringen zijn niet alleen overdag goed zichtbaar voor medeweggebruikers, maar zijn vooral belangrijk tijdens nachtelijke ritten om de aanwezigheid van uitstekende lading te benadrukken.

Samenvatting: hoe ver mag lading uitsteken aanhangwagen

Deelbare lading:

  • Maximaal 1 meter achter de aanhanger.
  • Maximaal 5 meter vanaf het hart van de achteras.
  • Lading mag niet breder zijn dan de aanhangwagen.
  • Markeringsborden zijn niet verplicht.

Ondeelbare lading:

  • Niet meer dan 0,5 keer de lengte van de aanhangwagen vanaf het hart van de achterste as.
  • Maximaal 5 meter.
  • Breedte voertuig inclusief lading niet breder dan 3 meter. 
  • Markeringsborden verplicht wanneer lading 10 cm breder is. 

Meer weten? Neem contact op

Wil je meer weten over verschillende regels omtrent het transporteren met een aanhangwagen of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op of neem een kijkje op onze andere blogs

Inhoudsopgave

Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0